Panourile solare termice sunt expresia unei tehnologii performante, care prin eficienţa ridicată cu care valorifică energia solară face să ne punem serios întrebarea, dacă avem soare...de ce să mai ardem cărbune, gaz sau lemne?
Pentru a vedea ce înseamnă punerea în operă a unei asemenea idei, am vizitat recent un bloc de locuinţe de pe Calea Victoriei din Bucureşti, unica asociaţie de proprietari din ţară, conform afirmaţiilor domnului administrator, care a recurs la soluţia panourilor solare pentru obţinerea apei calde menajere.
Procesul a parcurs trei etape diferite, cu menţiunea că asociaţia de proprietari a beneficiat de câteva avantaje care lipsesc majorităţii blocurilor de locuinţe din ţară.
Cel mai important avantaj a constat în faptul că blocul, cu 177 de apartamente, a fost prevăzut încă de la construirea sa, în 1962, cu o centrală termică proprie. Fără aceasta proiectul nu ar fi putut fi realizat. Faptul că centrala exista a generat deja o economie semnificativă în bugetul proiectului.
O asociaţie de proprietari conectată la un sistem centralizat de furnizare a agentului termic, ar trebui să achiziţioneze şi să monteze o asemenea centrală pentru ca sistemul cu panouri solare să devină viabil. Acest lucru însemnă existenţa spaţiului necesar montajului centralei şi a banilor pentru achiziţie şi instalare.
Deasemenea o problemă majoră este şi în situaţia în care ar exista în bloc apartamente cu centrală proprie, în acest caz decizia achiziţionării unei centrale noi pentru întreg blocul fiind foarte dificilă.
Datorită economiei generate de existenţa centralei a putut fi achiziţionată o a doua centrală, în condensaţie, cu o capacitate mai mică, pentru prepararea apei calde menajere. Aceasta funcţionează numai în perioada caldă a anului, cu un consum mult mai mic decât al centralei mari, datorită panourilor solare care preîncălz