Multă lume consideră că, pe durata iernii, este bine să consumăm cât mai multă vitamina C. Cu toate că este importantă, aceasta nu este singura vitamină de care organismul are nevoie în timpul anotimpului rece.
Odată cu sosirea sezonului rece, vitamina C este esenţială pentru organismul nostru. Deşi multă lume crede că aceasta împiedică apariţia gripei sau a răcelii, este fals. De fapt, vitamina C reduce durata şi severitatea simptomelor. Principalele surse alimentare de vitamina C sunt citricele, dar şi legumele verzi precum varză, broccoli sau fasole păstăi. La fel de important ca vitamina C pe durata sezonului rece este şi fierul. Acesta ajută la formarea globulelor roşii în sânge, care asigură transportul de oxigen prin organism. Alimentele bogate în fier sunt carnea roşie, cerealele, pâinea, făina, fasolea şi fructele uscate. Totodată, vitamina C ajută la absorbţia fierului în organism.
Suplineşte lipsa soarelui
La fel de importantă pe timpul iernii este şi vitamina D. Deoarece este furnizată mai ales de lumina soarelui, nivelul vitaminei D din organism scade pe timpul anotimpului rece. Deficienţa poate duce la afecţiuni grave, precum astm sau boli cardiovasculare. Astfel, pe timpul iernii, organismul îşi poate procura această vitamină din produsele lactate, peştele gras, precum somon sau sardine, şi ouă. La fel de necesară pe timpul iernii este şi vitamina A. În afară de faptul că are calităţi antioxidante, vitamina A ajută ochii să se adapteze mai uşor la diferite intensităţi ale luminii, factor extrem de important pe timpul iernii. Alimentele bogate în vitamina A sunt laptele, gălbenuşul de ou, morcovii, roşiile şi mango.
Zincul, bun împotriva gripei
Gripa este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ce apar pe timpul sezonului rece. Un nivel optim de zinc în organism ne fereşte de aceast