Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADOR), cu sediul în Timişoara, a trimis un memoriu Avocatului Poporului pentru a arăta că mai multe prevederi din Legea nr. 165 din 2013, privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor luate abuziv de comunişti, creează inegalităţi grave.
„Unele articole, prin conţinutul lor, nu oferă drepturi egale pentru toate persoanele care au formulat cereri potrivit Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, creând inegalităţi majore între persoanele care au depus cereri la entităţile investite de lege, instituind termene diferite de soluţionare a notificărilor, care aduc atingere principiului egalităţii în drepturi, dat fiind faptul că beneficiarii termenelor mai scurte au regim preferenţial faţă de cei care sunt obligaţi să aştepte teremene mai lungi”, se arată în memoriul semnat de Teodor Raţiu, preşedintele OADOR.
„În Constituţia României se specifică foarte clar că legea civilă nu poate retroactiva, adică nu se poate aplica pe cauzele care au fost începute pe alte legi, cu excepţia legii penale sau contravenţionale cele mai favorabile. Oamenii au făcut cereri pe Legea nr. 10 din 2001 şi au câştigat irevocabil după mai multe termene. Problema gravă este că acum guvernul dă Legea 165 în 2013, care spune că dacă ai câştigat şi ai sentinţă irevocabilă nu se poate aplica. Dispoziţiile criticate contravin art. 16, al. 1 şi 2 din Constituţie, privind egalitatea în drepturi, potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în fata legii şi autorităţilor publice, fără privilegii şi discriminări. Acest drept este recunoscut şi de CEDO”, susţine OADOR.
Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADOR), cu sediul în Timişoara, a trimis un memoriu Avocatului Poporului pentru a arăta că mai multe prevederi din Legea nr. 165 di