Firma care s-a ocupat de închiderea minelor din cadrul fostei exploatări miniere Rodna va fi cel mai probabil amendată de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud. Acesteia i se impută neînchiderea corespunzătoare a minelor, fapt ce a făcut posibilă intrarea în galerii cu uşurinţă a hoţilor de fier vechi.
În cazul poluării râului Şomeşul Mare cu noroi de mină se conturează care ar fi principalul vinovat pentru cele întâmplate. Cei care au spart pereţii galeriilor, lucru care a dus la deversarea noroiului de mină în râu sunt deocamdată neidentificaţi, prefectul judeţului dispunând ample controale pentru găsirea responsabililor şi sancţionarea lor. Până una alta, autorităţile spun că dacă închiderea şi ecologizarea minelor se făcea în conformitate cu reglementările în vigoare hoţii de fier vechi nu aveau cum să intre în galerii.
"În momentul când am fost sesizat, doar verbal, pentru că eu la ora aceasta nu dispun de sesizare scrisă din partea unităţii administrativ teritoriale a comunei Rodna, dar telefonic am fost sunat de primarul comunei că au început iarăşi scurgeri din interiorul minei, care a fost închisă în urmă cu câţiva ani de către o firmă specializată, care înţeleg eu că a căţtigat o licitaţie de închidere a minei, probabil pe bani grei.
Aşa cum se întâmplă în România, niciun lucru stabilit nu poţi fi sigur pe el, în sensul că mina închisă, betonată am fi putut avea siguranţa că nu mai intră nimeni acolo, se pare că datorită tentaţiei după fier s-a încercat iarăşi să se spargă acel zid de închidere, să fure nişte buloane de fier şi s-au produs nişte crăpături şi la ora aceasta există o scurgere, care din spusele responsabililor de la Apele Române nu are încă un grad de toxicitate care ar putea afecta populaţia, dar există pericolul de a înfunda filtrele naturale care asigură puţurile pentru oraşul Sângeorz Băi.
De aceea, în regim de urgenţă a