În 26 noiembrie, Fundația Dala a lansat la Casa Artelor, cartea aniversară „Muzeul Astra ca peisaj cultural 1963-2013”, un proiect editorial finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național.
Conceptul propus de Fundația Dala, integrat în strategia de dezvoltare pe termen lung a Muzeului ASTRA, s-a construit pe trei niveluri: re-definirea instituției muzeului ca instrument de mediere între comunități locale și public, experimentarea grădinii-peisaj și muzeul ca expunere a memoriei colective.
Astfel, în 2010, s-a conturat ideea sitului pilot care și-a propus, într-o primă etapă, explorarea crângurilor din Apuseni. Crângul din Apuseni este o locuire comunitară izolată, care ocupă suprafețe mari cu topografii, resurse, ocupații și practici specifice zonelor montane şi submontane.
„Această carte este o concluzie a ultimului an şi jumătate cu Muzeul Astra, în care sunt punctate proiectele majore în care fundaţia a fost implicată. De grafica acestei cărţi s-a ocupat Laurenţiu Toma şi sincer colaborez cu foarte mulţi graficieni, dar rar mi-a fost dat să colaborez cu unul ca Laurenţiu, care poate să producă o legătură între arta tradiţională şi arta contemporană. Apoi tot în cadrul acestui proiect am testat programul de lucru cu studenţii, începând cu instaurarea unui sistem de voluntariat în Munţii Apuseni. A foat o muncă complexă la care au contribuit mulţi oameni deosebiţi”, a spus Ovidiu Daneş, unul dintre coordonatorii cărţii.
În acest sens, cercetarea desfășurată în perioada 2010-2013 a vizat crângurile aflate la granița județelor Hunedoara și Alba: Dragu-Brad, Ticera, Reț, Groșuri, Poienile Vidrei, Lăzești, Boculești, Hoancă, Luminești, Valea Verde, Vulcan, Dumbrava de Sus, Obâșia, Hănășești, Pătruițești, Stănești, Roșești și Băi, o zonă relativ omogenă topografic, ocupațional, și arhitectural.
„Cartea vine ca rezultatul mai mu