Miile de manifestanţi thailandezi care cer plecarea de la putere a Guvernului şi-au extins acţiunile, miercuri, către alte oraşe din Thailanda, care au aderat la o mişcare fără precedent de la criza politică sângeroasă din 2010, relatează AFP.
Mai multe manifestaţii au avut loc în oraşe din sudul ţării, un bastion al Partidului Democrat, principalul partid de opoziţie, inclusiv pe Insula Phuket, frecventată de numeroşi turişti, potrivit Mediafax.
După mai multe săptămâni de mobilizare, manifestaţiile au început duminică, la Bangkok, unde zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere plecarea de la putere a premierului Yingluck Shinawatra, generând temeri de escaladare a situaţiei într-una dintre capitalele Asiei obişnuită cu violenţele politice în ultimii ani.
Protestatarii îşi manifestă, de asemenea, ura faţă de fratele lui Yingluck Shinawatra, Thaksin, înlăturat de la conducerea Guvernului thailandez printr-o lovitură de stat, în 2006, şi care rămâne, în pofida faptului că se află în exil, personajul cel mai iubit şi cel mai hulit din regat.
La Bangkok, manifestanţii s-au îndreptat miercuri către alte clădiri oficiale şi au dat asigurări că victoria lor este o chestiune de "zile".
"Suntem foarte optimişti şi cred că vom obţine victoria în câteva zile", a oferit asigurări pentru presă Suthep Thaugsuban, un lider al Partidului Democrat, în timp ce pleca de la Ministerul Finanţelor, devenit de facto sediul central al acţiunilor de protest şi singura instituţie guvernamentală ocupată de către manifestanţi.
În tot acest interval de timp, o moţiune de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului a fost dezbătută pe larg în Parlament.
Yingluck Shinawatra a declarat că este pregătită să discute cu Suthep Thaugsuban şi a reafirmat că statul nu va "recurge la violenţă". "Există doar o democraţie şi un Guvern ales, nu regi