Spre deosebire de alte judeţe unde exploatarea haotică a agregatelor minerale a provocat dezechilibre ecologice ireversibile, în judeţul nostru activitatea de extracţie a pietrişului şi nisipului se desfăşoară fără încălcări grave ale legislaţiei din domeniul protecţiei mediului. Autorităţile responsabile cu supravegherea şi monitorizarea balastierelor dau asigurări că nici pe termen lung nu există riscul ca la nivelul judeţului, din cauza acestor activităţi, să se producă dezechilibre naturale.
Comisarii Gărzii de Mediu Olt, împreună cu reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor şi cei ai Sistemului Hidrotehnic Olt au efectuat pe parcursul acestui an zeci de controale la balastierele din judeţ, incluzând staţiile de spălare şi sortare a agregatelor minerale, în bazinul hidrografic al Oltului. Inspectorii au urmărit în mod special dacă exploatarea agregatelor minerale se face în perimetrul avizat şi dacă se respectă tehnologia, în conformitate cu actele de reglementare.
„În urma acestor acţiuni, SC Mineral Expert SRL, din Craiova, a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Pentru această societate organele de control au propus suspendarea autorizaţiei de mediu deoarece nu a respectat perimetrul de exploatare. Tot în cursul acestui an a fost depistat de personalul tehnic al Sistemului Hidrotehnic Independent Olt exploatând balast din albia minoră a râului Vedea, fără a deţine acte de reglementare emise de autoritatea bazinală, Constantin Brumuşilă, din comuna Movileni, pentru care s-a înaintat adresă pentru cercetare la postul de Poliţie Tufeni”, se arată într-un raport prezentat ieri în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc la Prefectura Olt.
Condiţii pentru ca o balastieră să poată funcţiona legal
În cadrul întâlnirii la care au participat şefii instituţiilor cu atribuţiuni de s