Scris de M. Hoster - Cum banii guvernamentali sunt tot mai puţini atunci când vine vorba de finanţarea universităţilor, instituţiile de învăţământ superior din România trebuie să caute surse alternative. Iar cercetarea poate atrage sume frumoase din fondurile alocate de Uniunea Europeană acestui sector. Este un nou proiect, denumit „Orizont 2020″.
România va avea acces la aproape trei miliarde de euro, dar va trebui să ştie cum să îi acceseze. Banii sunt oferiţi prin programul „Orizont 2020″, cel mai mare program de cercetare al Uniunii Europene. Banii sunt puși la dispoziție pentru următorul exerciţiu financiar, pe perioada 2014 – 2020, sumele fiind oferite pentru cercetare, cu scopul creşterii inovării şi competitivităţii la nivel european.
Universitatea de Vest Timişoara a prezentat, miercuri, celor interesaţi, un seminar de informare în cadrul „Zilelor Orizont 2020 – Oportunităţi de participare şi formare de parteneriate”. Interesul a fost ridicat, peste o sută de cercetători din mediul universitar, reprezentanţi ai unor centre de cercetare, ONG-uri sau firme s-au întâlnit la UVT pentru a afla despre ce e vorba în acest proiect.
„Prin acest program se doreşte finanţarea de proiecte de cercetare cu impact în sănătate şi securitate alimentară, eficientizarea sistemelor de transport, combaterea schimbărilor climatice sau utilizarea eficientă a resurselor. Data la care vor fi lansate primele apeluri pentru depunerea de proiecte este 11 decembrie 2013″, a declarat a Timişoara Ioana Ispas, coordonator naţional al Reţelei Naţionale de Puncte de Contact pentru programul „Orizont 2020″
Unul dintre punctele forte ale finanţărilor este cel care spune că, indiferent de valoarea proiectului finanţat, solicitantul primeşte un bonus de 8.000 de euro. Cercetătorii care vor încheia parteneriate cu firmele mici vor avea mai multe şanse să obţină finanţar