Pe lângă faptul că protestele din spitale au fost mult mai rahitice decât anunţau organizatorii, sindicaliştii au anunţat ieri că iau în calcul renunţarea la greva generală.
1 /.
Circa 99% din personal a fost prezent la proteste, anunţau ieri, la prima oră, liderii Sanitas. În puţine cazuri medicii s-au alăturat cadrelor medii. La cel mai mare centru medical din Sectorul 3 al Capitalei, Policlinica Titan, medicii şi asistentele recunosc că nici măcar nu au fost anunţaţi cu privire la greva de avertisment programată pentru ieri. "Nu ştim nimic. Se munceşte normal", a declarat o asistentă reporterilor EVZ.
Nu la fel de deschişi sunt medicii, când sunt întrebaţi de ce protestează: "Pentru un statut moral şi financiar mai bun. Nu suntem plătiţi după munca depusă, iar presa e de vină pentru modul în care am ajuns să fim trataţi. Dacă mai stăm, o facem pentru pacienţi", spune cu furie o femeie trecută de 40 de ani, care poartă pe mână banderola greviştilor din Spitalul Universitar din Bucureşti.
"Pregătim gherila"
Medicul Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", e printre puţinii care a rezistat până la ora 10.00 în faţa spitalului. E mulţumit că a strâns semnături de la 75% din medici. "Vom începe rezistenţa de gherilă. Nu vă pot da detalii", spune misterios medicul.
Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas, are un ton mai blând. "Luăm în calcul amânarea grevei generale de joi. Am stabilit cu domnul ministru Nicolăescu să avem două întâlniri miercuri, una pe semnarea contractului colectiv de muncă, iar alta pe alte revendicări (6% din PIB pentru Sănătate, deblocarea a 1.230 de posturi, mărirea salarială). În funcţie de rezultatul acestor întâlniri, vom şti ce avem de făcut în continuare".
Protest deturnat
Printe asistentele şi medicii protestatari de la Spitalul Universitar s-a stre