În capitala Lituaniei, diplomaţia unelteşte până în ultima clipă. UE se dă peste cap ca summitul să nu fi e un eşec, pentru că are nevoie de o reuşită pe care să afi şeze înaintea europarlamentarelor din 2014. Sursa: REUTERS
Pentru Lituania, ţara gazdă, nevoia de succes este şi mai mare, dat fiind rolul central pe care statul baltic, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, l-a jucat până acum în procesul de remorcare a fostelor republici sovietice de la est de UE pe drumul către Bruxelles.
Eşec cu Ucraina
Kievul s-a pus de-a curmezişul planurilor europene. Decizia de a suspenda pregătirile de semnare a Acordului de Asociere i-a iritat pe ucrainenii care văd în UE singura alternativă viabilă pentru viitorul ţării, dar şi pe diplomaţii comunitari care şi-au văzut peste noapte eforturile zădărnicite.
Printre jurnaliştii străini de la Vilnius, explicaţia deciziei Ucrainei de a lua o pauză de la integrarea europeană se găseşte tot la Kiev: Ucraina a jucat la două capete, conştientă de miza pe care o reprezintă pentru UE şi Rusia. Ponderea geopolitică i s-a urcat la cap, dar Viktor Ianukovici se pare că este mai interesat de negocierile cu Rusia, decât cele cu UE. Miza este reducerea preţului la gazele importate din Rusia, un as electoral de care preşedintele Ianukovici are atât de mult nevoie.
Ianukovici şi-a trădat, ieri, şi alte temeri. Deşi până acum s-a arătat deschis negocierilor pe marginea dosarului Timoşenko, liderul de la Kiev a cerut UE să nu mai evoce numele fostului premier şi rivalul său politic în negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere. Preşedintele profită de tensiunea din jurul summitului de la Vilnius pentru a prelua iniţiativa. UE a rămas neclintită. Tot ieri, comisarul european pentru Extindere, cehul Stefan Fuhle, a spus răspicat că Bruxelles-ul nu renunţă la condiţia eliberării Iuliei Timoşenko din închi