Companiile locale de asigurări aveau la sfârşitul lunii septembrie a acestui an 3,9 milioane de contracte de asigurare a locuinţei în vigoare, ceea ce înseamnă că 1,1 milioane de români au renunţat să-şi mai asigure casele în ultimii doi ani, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Autorităţii de Supreveghere Financiară (ASF) şi ale Uniunii Naţionale a Asigurătorilor (UNSAR).
Numărul poliţelor de asigurare, atât obligatorii, cât şi facultative, atinsese un vârf de 5 milioane la sfârşitul lui 2011, însă au intrat pe un trend descendent în anii ce au urmat.
În plus, jucătorii din piaţă susţin că românii nu au cumpărat mai multe asigurări de locuinţe, iar în ultimele luni trendul resimţit la nivelul portofoliilor a fost de scădere.
„Piaţa de asigurări de locuinţe este în scădere. Vânzările din ultimele două-trei luni sunt cam la jumătate faţă de lunile anterioare. O explicaţie ar fi interesul scăzut al reţelei de vânzare pentru poliţele property din cauza comisionului mic. Noi avem o cotă importantă din piaţă şi simţim destul de bine direcţia negativă a subscrierilor“, a declarat Alin Bucşa, preşedintele Astra Asigurări, companie care are un portofoliul de circa 2 milioane de contracte de asigurare a locuinţei, potrivit calculelor ZF.
Cutremurele nu-i sperie pe românii care n-au asigurare
Bucşa consideră că trendul descendent urmat de asigurările de locuinţe este paradoxal pentru această perioadă în care frecvenţa cutremurelor, dar şi a inundaţiilor este foarte ridicată. La sfârşitul lunii septembrie a acestui an un val de inundaţii a cuprins cinci localităţi din judeţul Galaţi, iar circa 1.000 de locuinţe au fost afectate. A urmat apoi o serie de cutremure în acelaşi judeţ şi un seism cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter cu epicentrul în Vrancea şi resimţit şi în Bucureşti. Continuarea pe ZFCorpo