În atelierul de croitorie al Liceului Tehnologic Special "Sfânta Maria" din Bistriţa e zarvă mare. Ileana Şomfelean nu-şi mai vede capul de treabă, având de onorat, de Ziua Naţională, peste 300 de comenzi de drapele ale României.
De mai bine de 20 de ani, Ileana Şomfelean se ocupă, în atelierul şcolii, de croit şi cusut drapele, fie că e vorba de tricolorul României sau de steagul Uniunii Europene sau cel al NATO. În preajma Zilei Naţionale comenzile încep să curgă, lucru care puţin o nemulţumeşte pe Ileana care, mai în glumă, mai în serios, spune că instituţiile îşi aduc aminte de Ziua Naţională doar cu câteva zile înainte de 1 decembrie.
"De 37 de ani de când lucrez în croitorie, bineînţeles, nu am făcut numai drapele. De 24 de ani, de când lucrez aici la şcoală mă ocup de drapele. În fiecare an nu reuşesc să fac faţă pentru că sunt singură, dar cu toate acestea fac.
Drapelele ajung la instituţii, la şcoli, la persoane private care au case, dar mai puţin la persoanele fizice. E frumos să avem la casă pus drapel, eu una am. Nu ştiu cum de nu ştie lumea că 1 Decembrie pică în 1 Decembrie, ar trebui să aibă în vedere. Îşi lasă pe ultima sută de metri şi rămân disperaţi, pentru că instituţiile când comandă nu comandă un drapel, ci 30-40. Dacă vin 10 instituţii vă daţi seama că e greu", spune Iulia Şomfelean.
Îşi aduce aminte că cele mai mari drapele pe care le-a făcut de-a lungul anilor petrecuţi în atelierul şcolii a fost de zece metri, fiind comandat de un agent economic. Crede că e printre puţinii croitori din Bistriţa care mai confecţionează drapele, asta datorită numărului mare de comenzi. "Mai fac pentru biserici la 4 metri jumătate, la licee încă mai doresc pentru catarge. Comenzi am din belşug, mai ales cu 1 Decembrie. După numărul de comenzi pe care îl am cred că sunt cam singura care face drapele, nu ştiu sigur.
Acum, de 1 decem