Dictatorul Nicolae Ceauşescu a făcut peste 100 de vizite oficiale în întreaga lume, încercând să demonstreze că România nu era o ţară supusă Uniunii Sovietice, că exista deschidere către orice fel de asociere. În final, scopul de fond al călătoriilor sale erau cele economice, dar fostul dictator comunist nu rata nicio ocazie de a fi prezentat ca un lider mondial. La fel, zeci de lideri străini l-au vizitat pe dictatorul român.
În toată „cariera“ sa diplomatică, una din ocupaţiile vitale în viaţa sa de lider comunist, Ceauşescu a jucat mereu la cel puţin două capete, între marile puteri ale vremii, SUA şi URSS. „Ceauşescu nu era nici comunist, nici democrat, nici cu ruşii nici cu americanii. El trebuia să fie văzut ca un lider care căuta colaborări economice cu oricine, fără a implica interesele militare sau cele politice“, explică istoricul Dan Falcan.
Întâlnirile cu şefii de stat americani şi sud-americani: negocieri economice, gesturi de lider mondial şi schimburi culturale
Fostul lider comunist era înainte de toate un bun negociator, o spun chiar cei care i-au fost alături, dar o dovedesc şi acordurile economice încheiate cu majoritatea şefilor de stat cu care se întâlnea. Este şi cazul relaţiilor cu Statele Unite ale Americii. Scopul vizitelor oficiale era economic, Ceauşescu având mereu o armată de oameni, funcţionari români şi oficiali ai ţărilor care urmau să fie vizitate, care pregătea evenimentul în detaliu. Aceste delegaţii de specialişti plecau primele peste hotare. Se analiza posibilitatea încheierii acordurilor economice în diverse domenii, dar “apăreau probleme. Cu ocazia vizitei la nivel înalt, se spărgea gheaţa”, a declarat Ştefan Andrei, ministrul de Externe între 1978 şi 1985, apoi, până în 1989, viceprim-ministru al Comerţului Exterior, citat de site-ul ceausescunicolae.wordpress.com.
„Tot ce aveam noi, membrii delegaţiei, b