În nouă luni ale anului 2013, traficul în reţelele fixe s-a micşorat, faţă de nouă luni ale anului 2012, cu 11,5%, iar veniturile au scăzut cu 15,6% şi au însumat circa 988,6 milioane de lei, arată datele Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
Diminuarea celor doi indicatori s-a produs pe fundalul unei creşteri nesemnificative a numărului de abonaţi la serviciile de telefonie fixă, ajungând la circa 1,22 milioane de utilizatori. Această creştere se datorează exclusiv furnizorilor alternativi de telefonie fixă, anunţă ANRCETI.
Micşorarea traficului în reţelele de telefonie fixă se datorează, în temei, scăderii cu 13,9% (peste 41 de milioane de minute) a traficului către reţelele internaţionale. Cu circa 20% a scăzut şi traficul iniţiat peste hotarele ţării şi terminat în reţelele fixe din Republica Moldova. În aceste condiţii traficul mediu lunar de voce per abonat (MoU) s-a micşorat cu 13,3% şi a însumat 307 de minute (cinci ore şi şapte minute).
În urma scăderii traficului de voce şi a numărului de abonaţi, veniturile operatorului naţional Moldtelecom provenite din vânzarea serviciilor de telefonie fixă s-au redus, faţă de perioada respectivă a anului 2012, cu 16,7% şi au constituit 949,6 milioane de lei.
În schimb, veniturile agregate ale furnizorilor alternativi de telefonie fixă au crescut cu 26,3% şi au însumat circa 39 milioane de lei. lei. În aceste condiţii venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a micşorat cu 17,3% şi a constituit 90,6 lei.
În consecinţă, la 1 octombrie 2013, cota de piaţă a companie Moldtelecom, în funcţie de venituri, a alcătuit 95,1% (în scădere cu 2,3%), iar cota furnizorilor alternativi de telefonie fixă a crescut în aceeaşi proporţie şi a însumat 4,9%.