Atunci când simţi mirosul de ţigări într-o cameră sau pe unele haine, la mult timp după ce o persoană a fumat în acea încăpere, acest lucru este cauzat de substanţele toxice care rămân în urmă. Ele pot fi foarte periculoase pentru sănătatea ta.
Se ştie că fumătorii pasivi sunt expuşi unui risc însemnat de boli, însă şi substanţele care rămân în urma fumătorilor activi sunt periculoase, scrie upwave.com, citat de Ziare.com.
Chiar şi după ce fumul nu mai este în încăperea în care cineva a fumat, el lasă în urmă foarte multe substanţe toxice. Ele se lipesc de covor, mobilă, perete, haine şi ajung chiar în părul nostru.
Numeroase pericole pentru sănătate
„Fiecare ţigară conţine un amestec toxic de substanţe. Această listă cuprinde 7.000 de substanţe chimice cunoscute. Unele metale grele precum plumbul, cadmiul şi arsenicul pot rămâne în reziduul toxic care acoperă fiecare suprafaţă unde o ţigară este fumată”, spune Jonathan Winickoff, de la un spital din Boston, Massachusetts, SUA.
În timp, stratul de substanţe toxice devine mai bogat, noi compuşi apărând în urma procesului de adăugare, ceea ce îi face şi mai periculoşi. Aceşti compuşi au şi efecte neurologice periculoase. Printre bolile pe care oamenii le pot face din această cauză se număra diabetul de tipul 2, dar şi cele de inimă.
Mutaţii la nivelul ADN-ului
Un studiu făcut la Universitatea din Berkeley, SUA, arată că expunerea pe termen lung la fumul de ţigară poate provoca şi mutaţii ale ADN-ului uman. Ele au capacitatea de a provoca o boală precum cancerul.
Cei mai expuşi sunt copiii, deoarece ei petrec mult timp în casă şi inhalează aceste substanţe toxice care rămân înăuntru. În plus, corpul uman acumulează substanţele dăunătoare inclusiv prin piele, ele numindu-se nitrozamine.
Şi mai grav este faptul că substanţele respective rămân în încăperi chiar şi zeci de