O casă într-o noapte. Nu vorbim despre una obişnuită, ci despre un obiectiv... dulce. Din turtă dulce. De 30 de ani, într-o familie din Codlea, apropierea Crăciunului înseamnă transformarea bucătăriei într-o fabrică de astfel de delicatese, de pe uşa căreia ies personajele de poveste ce umplu lumea copilăriei iarna: Moşi Crăciuni, reni, oameni de zăpadă. Toate cu miros de scorţişoară.
La început este doar o formă. Treptat, însă, din mâna lor, ies adevărate opere menite să bucure inima, dar şi papilele gustative ale clienţilor mici şi mari. Ella Diaconu, o săsoaică autentică, şi-a dedicat întreaga viaţă familiei, fiind o casnică hotărâtă. Secretul preparării turtei dulci l-a moştenit de la bunici. Sigur, la început, dulciurile nu arătau aşa cum sunt astăzi. Codleanca îşi aduce aminte de primele forme în care realiza desertul festiv de Crăciun şi spune că erau făcute din conserve. „Acestea sunt primele mele forme cu care am început să fac turtă dulce. Este vorba de un brăduţ şi de un Moş Crăciun. Sunt mai rudimentare, dar cu acestea am început”, povesteşte femeia.
De câtva timp, a comandat tocmai din Germania forme 3D. Ella Diaconu spune că schimbă mereu reţeta şi de fiecare dată adaugă un ingredient sau schimbă unul dintre ele. „Pentru a face turtă dulce ne trebuie scorţişoară, bicarbonat, cuişoare, fenicul măcinat, făină, zahăr, untură, miere de albine şi smântână. Se face zahăr ars, după care se amestecă jumătate zahăr ars, jumătate zahăr normal şi se face aluat”, detaliază aceasta. Aluatul trebuie să stea “la odihnit” un timp. Înainte de a fi dat la cuptor, aluatul este decupat în diverse forme şi pus în tăvi. După un sfert de oră de coacere, turta dulce este scoasă din cuptor şi vopsită în diverse culori. Un procedeu realizat cu ajutorul lui Marius Diaconu, fiul Ellei. El este cel care face “munca de jos”, atunci când vine vorba de frământatul