Dintre cele 120 de alimente analizate de cercetatori, patru pareau sa creasca in mod semnificativ nivelul de arsenic din corpul oamenilor: berea, vinul alb (si, ceva mai putin, vinul rosu), varza de Bruxelles si carnurile inchise la culoare, cum ar fi somonul, tonul si sardinele.
Un nou studiu arata ca vinul alb, berea si varza de Bruxelles pot fi surse majore ale metalului toxic arsenic din dietele oamenilor.
Cercetatorii au analizat dietele a 852 de oameni din New Hampshire si nivelul de arsenic din unghiile de la picioare, care pot arata expunerea pe termen lung la acest metal.
Dintre cele 120 de alimente analizate de cercetatori, patru pareau sa creasca in mod semnificativ nivelul de arsenic din corpul oamenilor: berea, vinul alb (si, ceva mai putin, vinul rosu), varza de Bruxelles si carnurile inchise la culoare, cum ar fi somonul, tonul si sardinele, conform studiului publicat in Nutrition Journal.
Cea mai semnificativa sursa de arsenic din majoritatea dietelor este apa de baut. Noul studiu este prima cercetare ce ia in calcul si nivelul de arsenic din apa potabila din casa participantilor la studiu, pe langa dieta acestora.
Rezultatele sugereaza ca dieta poate fi o sursa importanta de expunere la arsenic pe termen lung, indiferent de nivelul concentratiei de arsenic din apa de baut.
Arsenicul este prezent in mod natural in mediu. Expunerea pe termen lung la arsenic, chiar si la un nivel scazut, este asociata unui risc crescut de cancer la vezica, plamani si cancer de piele, cat si de diabet de tip 2 si afectiuni cardiovasculare. Autoritatile americane limiteaza nivelul arsenicului din apa de baut la 10 micrograme per litru, insa nu exista limite pentru alimente.
In studiu, nivelul de arsenic din apa de baut a participantilor era mult sub limita legala, de 0,30 micrograme pe litru, insa 52 de participanti aveau ap