In Romania se inregistreaza "o crestere alarmanta" a numarului consumatorilor de droguri infectati cu HIV/SIDA. Un studiu realizat in 2012 arata ca "peste jumatate dintre subiectii intervievati" erau infectati cu HIV/SIDA, a anuntat joi Sorin Oprea, directorul Agentiei Nationale Antidrog, care a lansat Raportul National privind Situatia Drogurilor 2013. Eduard Petrescu, coordonator de programe la UNICEF, a declarat ca "din toate punctele de vedere asta se numeste urgenta epidemiologica si situatie critica". "Intr-adevar, avem o problema serioasa pe aceasta componenta", a raspuns directorul ANA. Vezi mai jos ratele de transmitere a bolilor infectioase asociate consumului de droguri (hepatita B si C, HIV), care sunt rutele de trafic a drogurilor, precum si pretul drogurilor in Romania.
Romania nu este o tara de productie a drogurilor, dar este un important punct de tranzit pe ruta Balcanica de traficare a drogurilor. Romania este ruta alternativa de introducere a cocainei in Europa, prin portul Constanta, in special a cocainei ce provine din Bolivia.Canabisul este cel mai consumat drog in Romania, fiind prezent la nivelul intregii tari, se arata in Raportul National privind Situatia Drogurilor 2013, lansat joi, 28 noiembrie, de catre Agentia Nationala Antidrog (ANA). Potrivit raportului, se inregistreaza informatii cu privire la o renuntare a importului acestui drog din alte tari si declansarea unui fenomen de productie locala, fapt ce ar scadea costurile de vanzare si ar facilita "afacerile" traficantilor romani.
Potrivit unui studiu realizat de ANA in 2012 pe un grup format din 400 de consumatori de droguri din Bucuresti, 52,5% au declarat consum de canabis, 20,5% sunt consumatori de heroina, 13,5% au raportat consum de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), 7,5% sunt consumatori de cocaina, in timp ce 2% au declarat consum de ecstasy, 1,5%