Salvamontiştii clujeni vă îndeamnă la prudenţă dacă mergeţi în drumeţii pe munte. Iată ce trebuie să ştiţi:
Deoarece numărul amatorilor de sporturi şi drumeţii montane este în creştere şi iarna tocmai a venit, salvamontiştii clujeni au remis mai multe sfaturi pentru cei dornici de aventură sau sporturi montane de iarnă.
Atenţionări şi recomandări din partea Salvamont pentru sezonul de iarnă
Condiţiile meteo - Pot duce la imobilizare în zone greu accesibile, din acest motiv recomandăm să vă informaţi asupra prognozelor pentru zona respectivă, să folosiţi cât mai multe surse, să luaţi în considerare altitudinea la care se află locaţia pe care o vizaţi, deoarece temperatura scade cu aprox. 2 grade la fiecare 100 m altitudine. Încercaţi să contactaţi persoane din locaţia respectivă (cunoscuţi, cabanieri, salvamont) pentru a strânge cât mai multe date despre vreme. La munte trebuie avute în vedere discrepanţele mari de temperatură între zi şi noapte. Nu raportaţi vremea din oraş la cea de la munte. Ascultaţi avertizările şi recomandările organelor de poliţie rutieră, în cazul în care plănuiţi o deplasare cu maşina.
Cunoaşterea Zonei - informaţi-vă despre zona în care vă veţi deplasa, dotaţi-vă cu: hărţi cât mai actuale, busolă, GPS (dacă se poate), solicitaţi informaţii despre trasee de la: serviciile salvamont sau organizaţii montane despre care sunteţi sigur că activează în zonă. Ascultaţi doar de localnicii care sunt buni cunoscători ai zonei.
Echipamentul - Hainele şi încălţămintea - este foarte important ca îmbrăcămintea să fie neapărat proiectată pentru sezonul rece. Echipamentul de vară, chiar dacă este montan, nu răspunde cerinţelor de iarnă. Întrucât principalul pericol în timpul iernii îl reprezintă hipotermia (scăderea subnormală a temperaturii corpului) care adesea este cauzată de umezeală şi/sau vânt, vă recomandăm îmbrăcăminte