Agenţiile din România nu aduc turişti chinezi şi din cauza obţinerii cu greutate a vizelor, dar mai ales din cauza garanţiei de 10.000 euro pe care trebuie să o depună pentru fiecare turist, a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Oficialul ANAT a spus că pentru a obţine o viză pentru România, un turist chinez trebuie să aştepte o lună. În plus, dacă vine printr-o agenţie, aceasta trebuie să depună într-un cont o garanţie de 10.000 de euro pentru fiecare turist. Astfel, pentru 100 de turişti aduşi din China, o agenţie ar trebui să depună garanţii de 1 milion de euro.
"Au venit chinezii aici, ne-am pupat cu ei pe gură, dar dacă o agenţie vrea să aducă turişti chinezi aici, statul român îi cere să depună o garanţie de 10.000 de euro într-un cont pentru fiecare turist chinez. Agenţia depune garanţia într-un cont indicat de Ministerul de Interne, explicaţia lor fiind că aceşti bani vor fi folosiţi pentru repatriere în cazul în care turistul chinez refuză să se mai întoarcă din România", a spus Burcea.
El crede că dacă s-ar scurta durata obţinerii vizelor şi s-ar elimina garanţia, în primul an ar putea veni în România circa 10.000 de turişti chinezi, urmând ca numărul lor să crească la peste 100.000 în cinci ani.
"Chinezii ar veni aici, suntem pe lista lor, dar ce folos? Aceste restricţii ar trebui să dispară. Eu am fost în vară şi la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi i-am spus de obstacolul pe care îl reprezintă vizele şi garanţia", a afirmat Burcea.
El a menţionat că a încercat să aducă turişti chinezi prin agenţia pe care o deţine, Paralela 45, dar a renunţat tocmai din cauza garanţiei şi a vizelor.
Oficialul ANAT crede că vizita premierului chinez în România trebuie exploatată cât mai repede, pentru că în această perioadă România a fost promova