De zece zile, aragazele din 16 apartamente ale unui bloc din municipiul Suceava au devenit doar un obiect de decor, pe care locatarii nu le mai pot folosi nici la gătit, nici la încălzirea unei oale cu apă sau chiar la ridicarea temperaturii în casă cu câteva grade, o practică des utilizată de cei care nu se îndură să deschidă caloriferele, cu gândul că aşa fac economii.
În mod ironic, motivul pentru care zeci de suceveni nu au cum beneficia de o masă caldă sau să-şi facă o cafea ori un ceai, la aragaz, este că, pentru siguranţa lor, a fost angajată o firmă autorizată care să facă revizia obligatorie a instalaţiilor de gaz metan, cu probe de presiune.
Operaţiunea, care este obligatorie la fiecare zece ani de utilizare a sistemului de alimentare cu gaz metan, a fost făcută în toate apartamentele din bloc, cu excepţia unuia, al cărui proprietar este plecat de câteva luni la muncă, peste hotare.
„Nu avem adresa lui de acolo, nici vreo modalitate de contact. Am încercat să-i găsim rude sau pe cineva apropiat, care să ne ajute să avem acces în locuinţă, dar nimic. Omul a cumpărat în vară apartamentul, a încuiat uşa şi a plecat în Italia, iar acum nu avem cu ce găti, pentru că nu poate nimeni intra să-i verifice instalaţia de gaz”, a spus Vasile Nicolaiciuc, unul dintre cei afectaţi de lipsa gazului metan încă de la începutul săptămânii trecute.
Pericol de explozie
Pentru că instalaţia din apartamentul respectiv nu a putut fi verificată, iar vecinul din apartamentul de dedesubt a refuzat să permită accesul, pentru a fi debranşat de la gaz metan apartamentul de la etajul superior, firma care se ocupă de revizia tehnică a instalaţiilor de gaz a aplicat prevederile legale ce se impun ca măsură de siguranţă. Mai exact, furnizarea gazului metan nu a mai fost reluată pentru blocul E 16 de pe strada Zorilor nr. 7, contorul de gaz de la parter