Prin simpla diminuare a creditelor neperformante cu suma provizioanelor, rata creditelor neperformante poate varia între 3,48% şi 9,33%, a declarat, joi, Nicolae Cinteză - director, Direcţia de Supraveghere a BNR, la seminarul EU-COFILE.
Cinteză a explicat că utilizarea unor metodologii diferite în identificarea şi evaluarea creditelor neperformante poate duce la concluzii diferite şi astfel nivelul creditelor neperformante poate să pară mare în România comparativ cu cel din alte ţări.
Directorul Direcţiei de Supraveghere a explicat că, prin excluderea din creditele neperformante a părţii provizionate calculate potrivit sistemului românesc de contabilitate (RAS), rata creditelor neperformante ar fi de 3,48%, iar în cazul în care provizioanele ar fi calculate pe IFRS atunci ar fi de 9,33%. Acesta a spus că, potrivit formulelor de calcul curente, rata creditelor neperformante este de 21,56% la 30 septembrie 2013.
Cinteză a declarat că o bună definiţie a expunerii neperformante este cea stabilită de EBA (Autoritatea Bancară Europeană), potrivit căreia expunere neperformantă este considerată orice expunere restantă mai mult de 90 de zile sau care este improbabil de plătit de către un debitor fără executarea colateralului, indiferent de existenţa unor sume restante sau de numărul de zile.
Alpha Bank România, împreună cu Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, a organizat cea de-a 13-a ediţie a seminarului EU-COFILE. Evenimentul are loc în perioada 26 - 30 noiembrie, la Sinaia.
SURSA: Agerpres