Occidentalii au un adevărat cult pentru zonele în care se pot relaxa. În Europa aproape că nu există sat fără parc şi fără bază de agrement. În Iaşi, pentru cei peste 30.000 de oameni din Tătăraşi, Primăria nu a reuşit să reamenajeze parcul Ciurchi.
Pe drumul dintre Tudor Vladimirescu şi Doi Băieţi, pe strada Ciurchi, pe dreapta, se află unul dintre cele mai mari parcuri de cartier din Iaşi. Este cunoscut drept parcul Ciurchi, o zonă cu lungimea de 500 de metri şi lăţimea de 110 metri. Nu mai puţin de 5,5 hectare de parc ar putea fi amenajate pentru cei peste 30.000 de locuitori ai cartierelor Tătăraşi Nord, Sud, Dispecer, Oancea, Grădinari, Ciurchi şi Metalurgie, în locul unui maidan pe care Primăria a aşezat acum câţiva ani câteva bănci.
Fost cimitir evreiesc
Terenul de 5,5 hectare din Tătăraşi a fost, în trecut, cimitir evreiesc. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar fi imposibil să construiască ceva aici. Chiar dacă membrii comunităţii evreieşti au fost de acord să cedeze terenul către muncipalitate, condiţia a fost ca acolo să fie mereu parc. “Din câte ştiu, acolo a fost cimitir evreiesc şi este protejat. La insistenţele celor din comunitatea evreiască Planul Urbanistic General prevedea şi prevede ca acolo să fie zonă verde. Nu se construieşte nimic”, a declarat George Carapanu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Iaşi.
Acum, parcul e destinat mai mult celor care-şi scot câinii la aer. „Ştiam că a fost cimitir sau ceva de genul acesta, dar nu ştiam că nu este voie să se construiască. Ar fi bine dacă s-ar face un parc în adevăratul înţeles al cuvântului, nu ce este acum, doar spaţiu de plimbat câinii”, a spus unul dintre locuitorii din Tătăraşi care traversează zilnic parcul Ciurchi.
În parcul Ciurchi sunt aproximativ 5 hectare de teren. Amenajările sunt minimale: câţiva copaci, puţină iarbă şi câteva zeci