Comisia Europeană nu a alterat nicidecum scopul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, spune purtătorul de cuvânt Mark Gray, după ce presa română a dat informaţii conform cărora MCV-ul va fi extins şi crimei organizate.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
"Ca de fiecare dată, Comisia a întâlnit o întreagă serie de instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale", a spus Mark Gray, referindu-se la cea mai recenta misiune europeană în România.
Presa română a arătat că aceşti experţi ai Comisiei "au cerut informaţii despre progresele DIICOT din luna iunie până în prezent, ceea ce ar putea echivala cu extinderea monitorizării României şi pe crima organizată".
Să fi fost corectă, informaţia ar fi însemnat o extindere a monitorizării României de către UE la o arie până acum rezervată doar Bulgariei şi cu care România nu credea să aibă de-a face.
"Trebuie subliniat că în niciun moment, Comisia nu a pus întrebări despre crima organizată", a mai spus Mark Gray. El a confirmat însă că experţii UE s-au întâlnit cu reprezentanţi ai DIICOT, cu care au discutat probleme legate de corupţie.
Următorul raport de monitorizare a justiţiei şi combaterii corupţiei în România va fi publicat la Bruxelles spre sfârşitul lunii ianuarie 2014. Acest calendar reduce la zero şansele României ca pe 5 decembrie, miniştrii de Interne ai UE să ia vreo decizie privind aderarea sa la Spaţiul Schengen, aşa cum se prevedea.
Olanda şi alte state spun că vor să aştepte raportul MCV şi că doar dacă el este pozitiv, problema poate fi luată în discuţie. Olanda, în speţă, aşteaptă două rapoarte MCV pozitive şi consecutive, înainte de a se pronunţa.
Ambasadorii UE nu au putut decide miercuri, 27 noiembrie, la Bruxelles, în ce formă va intra acest subiect în discuţie pe 5 decembrie.
După cum se vede, o decizie este imposibilă, aşa că s