Un cocktail cu coniac băut într-un pahar de martini poate fi ceva elegant sau cel mult extravagant. Din secolul trecut, aceasta-i descrierea unui cocktail clasic numit Sidecar
Ca majoritatea clasicelor cocktailuri ale căror origini sunt învăluite în mister și fum de țigară în barurile din secolul trecut, nici despre nașterea lui Sidecar nu se știu cu certitudine prea multe lucruri. Prima dată a fost pomenit în Franța, în timpul Primului Război Mondial, însă englezii susțin ca era făcut la Londra cu ceva timp înainte. Hotelul Ritz din Paris pretinde ca aici a fost făcut pentru prima dată, însă nu aduce nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații. Este știut însă faptul că Sidecar a fost foarte popular în acest hotel în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe vremea ocupației germane, când Ritz rămăsese ultima redută a luxului și distracției pariziene. Numele său pare să provină, în tot cazul, de la atașul motocicletei în care erau cărați adesea ofițerii, dintr-un bar în altul, în nopțile de permisie.
Un alt lucru cert este că există două variante clasice ale aceluiași cocktail și se numesc: „the French school“ și „the English school“, din motive lesne de imaginat. Rețeta acestui cocktail, așa cum este el servit la Ritz, sună cam așa: o parte coniac, o parte suc de lămâie și o parte Cointreau. Englezii sunt de părere că sucul de lămâie taie aromele coniacului, prin urmare varianta lor presupune porție dublă de coniac la câte o parte de suc de lămâie și una de triplu sec (nu-i musai să fie Cointreau).
Cum procedezi cu ingredientele? Le torni în măsurile în care îți sunt pe gust într-un shaker plin pe jumătate cu gheață, le amesteci bine și apoi strecori amestecul într-un pahar clasic de cocktail (martini), căruia i-ai făcut în prealabil un guler de zahăr. Dacă nu-ți place zahărul poți orna paharul cu un sfert de felie de por