Pe români îi aşteaptă vremuri din ce în ce mai grele, pentru că guvernanţii continuă se le umble sistematic la portofelele şi aşa subţiate. Chiar de la începutul anului viitor gazele se vor scumpi, iar preţul benzinei va creşte după aplicarea accizei de 7 eurocenţi/litru. Este posibil ca, astfel, şi preţul alimentelor să cunoască modificări considerabile.
Ministerul finanţelor a gândit un calendar al scumpirilor în ceea ce priveşte gazele naturale furnizate populaţiei, grădiniţelor, şcolilor şi spitalelor.
Până la sfârşitul anului 2014, factura la gaze va fi cu 10% mai mare, modificări de preţ ce se vor face în patru tranşe: 1 ianuarie (2%), 1 aprilie (2%), 1 iulie (3%), 1 octombrie (3%).
Acestor scumpiri i se va adăuga şi creşterea preţului benzinei cu 7 eurocenţi/litru prin aplicarea accizei la carburanţi. Costul alimentelor creşte din martie?
Toate aceste majorări pe care românii le vor suporta cum numai ei ştiu ar putea duce şi la o creştere a preţului alimentelor.
“Chiar dacă acesta ar fi singurul motiv (n.r. - acciza pe carburant) creşterile de preţ la alimente ar fi foarte mici, cel mult unul sau două procente, în funcţie de produs. De o eventuală scumpire a produselor alimentare s-ar putea vorbi abia după martie 2014”, ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii. «Cererea severă a Chinei poate ridica preţul mâncării »
“Deocamdată, alimentele nu se vor scumpi. Acum e concurenţă, nu este monopol ca pe piaţa carburantului, unde dictează cartelul format din cei trei mari distribuitori: OMV, Lukoil şi Rompetrol, un monopol care acţionează împotriva economiei de piaţă. Oricum, viitoarele creşteri de preţ la alimente vor fi cauzate de cererea severă din partea Chinei, şi nu de acciza la benzină”, a punctat economistul Ilie Şerbănescu.