Măsurile antimigraţie promise de Londra au încins spiritele în UE. Îngrijorările britanicilor sunt împărtăşite de germani şi francezi care au anunţat că se alătură primilor în efortul de limitare a invaziei est-europenilor. Cu toate acestea Parisul şi Berlinul nu susţin ambiţia premierului Cameron de a revizui tratatele europene în sensul restrângerii liberei circulaţii în interiorul Uniunii.
Tema imigraţiei este dezbătută joi şi vineri de liderii europeni, care se întâlnesc la Vilnius la summit-ul Parteneriatului Estic. Hotărârea şi preocupările celor mai puternice state din UE au generat nelinişte în estul Europei.
Pericolul extremist
Îngrijorarea lui Cameron, potrivit căruia valul de imigranţi români şi bulgari aşteptat în 2014 ar aduce voturi partidelor populiste şi de extremă-dreapta la alegerile europarlamentare, se face simţită în Germania şi Franţa. În acest sens, alianţa cancelarului Merkel a promis miercuri limitarea 'cererilor nejustificate de obţinere a unor ajutoare sociale', dorind să descurajeze 'imigraţia generată de sărăcie', scrie Agerpres. În paralel, Parisul a înăsprit controalele pentru lucrătorii temporari veniţi din alte ţări, anunţând miercuri prevenirea abuzului privind normele europene care reglementează angajarea temporară a străinilor. În Franţa, Frontul Naţional, de extremă dreapta, ocupă în sondaje o poziţie fruntaşă înaintea alegerilor europarlamentare, la fel cum este şi cazul formaţiunii britanice UKIP, ambele cu ideologii antimigraţioniste.
Propuneri de revizuire
David Cameron va explica la Vilnius planul său de revizuire substanţială a politicii imigraţioniste. Oficialul britanic intenţionează ca liderii europeni să discute despre modificarea tratatelor europene pentru a preveni 'migraţii masive' când state mai sărace se vor alătura UE. În replică, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Las