Tenaris Silcotub Zalău şi-a majorat de patru ori afacerile în ultimii cinci ani şi a devenit cea mai valoroasă companie din industria metalurgică, surclasând pentru prima dată combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, potrivit anuarului celor mai valoroase 100 de companii din România, lansat miercuri de ZF. Cum arată fabrica de ţevi de la Zalău, principala unitate de producţie a grupului în România.
Fabrica de producţie a ţevilor deţinută de liderul mondial în domeniu, Tenaris, la Zalău este de departe cea mai profitabilă afacere din sectorul siderurgic românesc, anul trecut compania, care mai cuprinde şi o oţelărie la Călăraşi, raportând un profit net de 52 mil. euro în condiţiile în care pe ansamblu primii 20 de jucători de pe piaţă, cu excepţia Tenaris, au înregistrat împreună pierderi cumulate de circa 116 milioane de euro.
Secretul? Tenaris a investit numai în ultimii trei ani în cele două fabrici româneşti circa 160 mil. dolari (aproximativ 120 mil. euro) şi le-a adus la un nivel de automatizare şi performanţă similar cu unităţile de producţie ale grupului din ţări dezvoltate, precum Japonia, Italia sau SUA, mizând pe produse premium şi cu valoare adăugată ridicată.
Încă de când te apropii de poarta fabricii Tenaris de la Zalău îţi atrage atenţia designul futuristic al staţiei de autobuz amenajate de companie la marginea drumului.
În curtea fabricii totul pare la locul lui, curăţenia şi ordinea fiind la ele acasă, iar aspectul de nou al clădirilor nu oferă niciun indiciu că aici se află o platformă industrială întinsă pe 35 de hectare.
La intrare, mai mulţi muncitori lucrează la fundaţia pe care se va afla în viitor Universitatea Tenaris, o investiţie în valoare de 15 – 18 mil. dolari unde urmează să fie trimişi la specializare angajaţii societăţii pentru formarea profesională continuă. Alături se află laboratoarele