Alburnus Maior, unul dintre organizatorii protestelor faţă de proiectul de la Roşia Montană, acuză Guvernul că "nu a abandonat planul de distrugere a Roşiei Montane şi vizează printr-o nouă iniţiativă legislativă relansarea mineritului cu cianuri în România".
"Propunerea legislativă 304/2013 se compune dintr-un set de modificări ale actualei legi a minelor nr.85/2003 prin care lucrările operatorilor minieri privaţi sunt declarate de utilitate publică. Legea a primit avize pozitive, cu amendamente, de la comisiile consultate, urmând să fie înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului în orice moment. Pentru adoptarea acestei legi, Camera Deputaţilor este forul decizional. Guvernanţii încearcă o nouă variantă de favorizare prin amendamente a companiilor miniere, chiar dacă au anunţat odată cu respingerea legii speciale intenţia de a fabrica o nouă lege-cadru", susţine Alburnus Maior într-un comunicat remis joi.
Alburnus Maior reaminteşte că "Legea specială pentru Roşia Montană propusă în august 2013 de Dan Şova şi susţinută de Victor Ponta a fost vehement criticată atât de zeci de mii de oameni în stradă, cât şi de nenumăraţi specialişti din ţară şi străinătate. La presiunea societăţii civile legea a fost respinsă în Senat". Însă, spune Alburnus Maior, "înainte de a fi respinsă şi de Camera Deputaţilor, Guvernul a produs un nou plan de avizare forţată şi ostilă a proiectelor cu cianuri în România".
"Astfel, au fost scoase din sertarele Parlamentului prevederi din legea specială Roşia Montană şi părţi întregi din propuneri legslative eşuate, şi transformate în amendamente ce alcătuiesc o nouă lege, chiar mai gravă decât anterioarele. Din lista amendamentelor nu lipseşte nici reglementarea ce permite companiilor miniere deţinătoare de licenţe de explorare sau exploatare să exproprieze după bunul plac orice teren sau locuinţă din zona vizată. Amendam