Pe lângă contractele pe care primarii olteni trebuie să le semneze cu firme autorizate în neutralizarea cadavrelor de origine animală, administraţiile publice locale trebuie să identifice şi locaţii pentru îngroparea, după incinerare, a acestor resturi provenite în urma unor epidemii.
Prefectura Olt urmează să emită un ordin prin care primarii vor fi obligaţi să identifice o locaţie, pe raza localităţii, care să fie folosită pentru îngroparea, în urma incinerării, a cadavrelor de animale moarte în urma unor boli majore. În astfel de cazuri va fi însă nevoie de avizul reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA) Olt.
„Printr-o notă de serviciu şi conform legislaţiei europene, trebuie stabilit la nivel de judeţ şi, în principiu, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, o locaţie unde ar putea fi îngropate, după incinerare, animalele moarte în urma evoluţiei unor boli majore, dar nu la întâmplare ci numai cu acordul instituţiei noastre”, a declarat Păpuşa Poteleanu, şef Serviciu Sănătate Animală din cadrul DSVSA Olt.
În prezent, primarii au obligaţia să încheie contracte cu firme autorizate pentru neutralizarea cadavrelor animaliere, de pe raza localităţilor pe care aceştia le administrează.
„Ştim foarte bine, avem în legislaţia naţională Ordonanţa 47 care reglementează gestionarea produselor de origine animală ce sunt generate la nivelul localităţilor, din gospodăriile proprietarilor de animale. Este vorba de cadavrele care sunt, în mod curent, întâlnite în localităţile din judeţul Olt. Pentru această situaţie, primăriile sunt obligate de legislaţia naţională să încheie contract cu o unitate de neutralizare”, a mai spus reprezentanta DSVSA.
Locaţiile, incluse în planurile de contingenţă
Reprezentantul DSVSA a mai arătat că locaţiile puse la dispoziţie