Astrofizicienii americani au pareri impartite in ceea ce priveste soarta cometei ISON, care va trece cel mai aproape de Soare joi, determinandu-i pe multi dintre specialisti sa creada ca acest urias bloc de gheata cosmica se va fragmenta, informeaza Realitatea.net. Sursa imagine: ziuaveche.ro
"Un numar mare dintre noi se asteapta ca ISON sa se sparga in multe bucati, iar altii cred ca ea se va vaporiza complet", a declarat Carey Lisse, expert in studiul cometelor la Laboratorul de fizica aplicata Johns Hopkins, intr-o conferinta de presa.
El a dezvaluit totodata ca "alti oameni de stiinta cred ca ISON va supravietui" si va trece de cealalta parte a Soarelui, cu un nucleu redus, dar intreg.
"Cred ca exista poate 30% sanse ca acest lucru sa se intample", a spus Carey Lisse, declarandu-se insa "pesimist" in legatura cu aceasta posibilitate. ISON va trece la o distanta de 1,17 milioane de kilometri de Soare, intr-o zona in care temperatura ajunge la 2.700 de grade Celsius.
"Aceasta cometa nu este foarte solida, este formata din gheata in procent de 30%-50%", iar marimea nucleului sau este destul de mica in raport cu media cometelor observate pana in prezent. Diametrul acestuia este estimat la cel mult 1,2 kilometri.
"Nu am observat niciodata in trecut o cometa precum ISON, care vine din Norul Oort de la marginea Sistemului Solar si va trece la mica distanta de Soare", a spus Karl Battams, astrofizician la Naval Research Laboratory din Washington.
"Din acest motiv, nu avem acea experienta care ne-ar permite sa prezicem ce se va intampla cu cometa", a spus el, adaugand ca nu se stie "daca ISON nu s-a fragmentat deja" in urma apropierii de Soare.
Motivul pentru care aceasta cometa a captat interesul intregii comunitati astronomice de la descoperirea ei, in septembrie 2012, de doi astronomi amatori rusi, consta in faptul ca ISON repre