Peste 700 de persoane şi-au găăsit un loc de muncă în Uniunea Europeană anul acesta, cu salarii între 450 şi 5.000 de euro pe lună, folosind platforma EURES, portalul de joburi şi mobilitate la nivelul blocului comunitar.
Persoanele interesate să lucreze în străinătate pot obţine un loc de muncă prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), reprezentatăîn ţarăprin filialelel judeţene AJOFM, respectiv portalul EURES, precum şi prin intermediul acordurilor bilaterale privind circulaţia forţei de muncă semnate de România cu alte state: Germania, Franţa, Elveţia, spune Liliana Bogdan, şef serviciu ANOFM.
Cetăţenii români pot vizualiza pe portalul EURES (www.eures.europa.eu) locurile de muncă disponibile, iar dacă nu găsesc joburile dorite, se pot înscrie în baza de date a portalului, prin completarea unui CV în format Europass.
Pentru a ajunge să lucreze într-o ţară din Uniunea Europeană, românii trebuie să depună un dosar care să conţină următoarele documente: copie C.I, cazier judiciar, adeverinţă de la medicul de familie din care să reiasă că viitorul angajat este apt de muncă, un CV în format Europass şi o cerere privind înregistrarea în baza de date a Portalului EURES, spune Ştefan Cosma, consilier EURES la agenţia din Ilfov.
După această procedură standard are loc procesul de selecţie. Dacă numărul de joburi disponibile este suficient de mare, interviurile se vor susţine în prezenţa angajatorului sau a unui reprezentant al acestuia, în caz contrar, selecţia va fi făcută de consilierii EURES.
Aplicanţii care deţin deja un număr de identificare al cetăţeanului străin NIE nu mai au nevoie de un permis de muncă. În cazul în care aplicanţii nu deţin un permis de muncă, angajatorul trebuie să meargă la Serviciul public de Ocupare a Forţei de Muncă din ţara unde se fac angajările şi să solicite un permis d