Dacã rãceste, gravida nu trebuie sã ia niciun medicament sau plantã medicinalã decât la indicatia medicului. În timpul sarcinii, imunitatea organismului este mai scãzutã, deoarece trebuie sã fie mai putin “agresiv” pentru a nu respinge noul organism gãzduit (pe cel al fãtului). Tot din acelasi motiv, rãcelile sau gripa în timpul sarcinii dureazã în general de trei ori mai mult decât în mod obisnuit.
Atentie: o eventualã gripã contactatã în timpul sarcinii determinã mult mai frecvent complicatii grave, cum ar fi pneumonia. Numeroase cazuri de sarcinã cu pneumonie viralã se soldeazã cu avort spontan, nastere prematurã, moarte fetalã in utero sau deces neonatal precoce. Copiii nãscuti de mame cu afectiuni respiratorii cronice complicate prin gripã au o greutate mai micã la nastere, mai ales în cazul mamelor fumãtoare, si o spitalizare mai mare în sectiile de terapie intensivã nou-nãscuti, dar fãrã a se constata diferente statistic semnificative. De aceea, mai ales în timpul sarcinii este valabilã zicala “mai bine sã previi decât sã tratezi”. Dacã gravida a contactat o virozã respiratorie, în primul rând trebuie sã bea multe lichide, care vor ajuta la fluidificarea secretiilor nazale si înlocuirea celor pierdute din cauza febrei. Poate alege dintre ceaiuri calde (de urzicã, pãtlaginã, mu- setel, ceai de tei – însã cu prudentã, nu în cantitãti mari sau foarte concentrate) cu miere si lãmâie, supã de pui si legume, sucuri de fructe sau chiar apã. Citricele, cãtina (în primele douã trimestre de sarcinã), coacãzele sunt în special indicate pentru continutul ridicat de vitamine, mai ales vitamina C”, aratã prof. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitãtii “Cuza Vodã” Iasi.
Paracetamol pentru febra si durere
Împotriva febrei si durerii, cel mai sigur este paracetamolul, fãrã a depãsi dozele recomandate (douã- trei comprimate pe zi). În nici un caz gravid