Scris de M. Hoster - Chiar dacă sunt diferiţi de noi, iar deplasarea le este condiţionată de un cărucior cu rotile se pot integra în societate. Cel mai bun exemplu în acest sens este faptul că joacă baschet. Aceasta au demonstrat cei de la Centrul de Training Regional Timiș al Fundației Motivation România, joi seara, cu ocazia unei noi demonstraţii de baschet, într-o partidă amicală între două echipe, una din Timişoara şi una din Arad.
„Noi, prin aceste acţiuni, ne propunem în primul rând să scoatem oamenii din casă. Gândiţi-vă la o persoană care are un accident şi i se spune: gata, de azi nu vei mai putea merge. Ce se întâmplă? Ei rămân în casă şi se izolează acolo. Noi vrem să îi scoatem din casă, în primul rând, să le demonstrăm că pot ieşi din casă, că pot juca baschet, să îşi continue viaţa, să îşi termine studiile”, ne-a declarat Cristi Coşariu, coordonator regional al fundaţiei Motivation.
Joi seara a fost un meci între o echipă din Timişoara şi una din Arad. „Ei sunt profesionişti, joacă baschet constant, se antrenează zilnic. Au adus oameni din alte oraşe special pentru a face o echipă de calitate. Au demonstraţii în Ungaria sau Serbia. Noi nu putem spune că suntem la acelaşi nivel. Ne antrenăm o dată pe săptămână, dar scopul este atins. Aceasta este să scoatem oamenii din casă. Ei vin, chiar dacă iniţial sunt circumspecţi ulterior descoperă că se poate, joacă baschet şi progresează! Acest tip de antrenament ajută inclusiv la recuperarea celor aflaţi în cărucioare”, a mai declarat Cristi Coşariu.
Din păcate, nu toţi cei cu probleme pot juca baschet în scaune rulante. Persoanele vizate trebuie să aibă anumite abilităţi fizice. În plus, pentru practicarea sportului este necesară utilizarea unor scaune speciale, iar preţul acestora depăşeşte 2.000 de lei, pentru cele mai ieftine.
Acţiunea de joi seara a avut loc în cadrul proiectului