Riscul de creştere uşoară a inflaţiei din cauza creşterii accizei la carburanţi în 2014 este nesemnificativ, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Palatul Parlamentului.
De asemenea, Voinea a afirmat că o uşoară creştere a inflaţiei, dar în interiorul prognozei Băncii Naţionale a României /BNR/, de până la 3,5%, nu este periculoasă pentru economie.
Ministrul delegat a explicat că preţul la pompă are două componente - cotaţia internaţională a ţiţeiului şi impozitele, iar o creştere mică a impozitelor va fi compensată de scăderea cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, aşa cum arată toate prognozele specialiştilor.
'Vreau să fac o clarificare în urma unei declaraţii care a fost scoasă din context. Nu am făcut legătura de cauzalitate între creşterea accizei şi riscul de deflaţie, însă ceea ce am spus - şi rămâne valabil în continuare - este faptul că o uşoară creştere a inflaţiei, dar în interiorul prognozei BNR, de până la 3,5%, nu este periculoasă pentru economie. Nici acest risc de creştere uşoară a inflaţiei nu este semnificativ, din două motive - scăderea cererii în economiile emergente şi detensionarea unor puncte de conflict politic, în special pe relaţia cu Iranul, ceea ce a făcut ca în ultimele săptămâni preţul internaţional al ţiţeiului să scadă semnificativ şi prognozele specialiştilor să fie că acesta va continua să scadă, deci va compensa eventualul impact al creşterii accizei. Sunt două componente ale preţului la pompă - cotaţia internaţională a ţiţeiului şi impozitele, dacă impozitele cresc un pic sunt compensate pe viitor de scăderea cotaţiei pe pieţele internaţionale', a arătat ministrul Liviu Voinea.
În 2014, accizele vor fi calculate pe pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 şi indexate cu rata inflaţiei, iar la produsele energetice utilizate drept combustibil p