Iulius Jugănaru -managerul Spitalului Județean Timiș
TIMIȘOARA. După ce CJAS Timiș a făcut public faptul că Spitalul Județean este singura instituție sanitară din județ care nu a vrut să le ceară pacienților, care cer înapoi banii cheltuiți cât timp au fost internați, să mai semneze câteva acte în plus, managerul Județeanului își explică decizia.
Pentru diminuarea riscurilor de fraudare a bugetului FUASS şi pentru a preîntâmpina utilizarea neraţională a fondurilor alocate către spitale, CJAS Timiş a procedat la elaborarea unui model de declaraţie ataşat obligatoriu la foaia de observaţie, care trebuie completat de toţi pacienţii internaţi, ( in declaraţie se specifică dacă pe perioada internării au achiziţionat din buzunarul propriu medicamente, materiale sanitare sau investigaţii paraclinice). Toate spitalele din judeţ, cu excepţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care nu şi-a însuşit punerea in practică a acestei măsuri, nerespectând prevederile ordinului CNAS nr. 419/28.06.2012, au implementat acest model de declaraţie, se arată în comunicatul trimis de CJAS Timiș.
Managerul Spitalului Județean, Iulius Jugănaru explică cum vede dânsul problema. În informarea trimisă presei au omis să spună că cele două declarații pe care noi ar fi trebuit să le acceptăm și un contractul pe care ar fi trebuit să îl semnăm cu pacientul nostru și CJAS se face prin semnarea unui act adițional la contractul cadru, iar noi nu am semnat așa ceva, pentru că nu există o prevedere legală care să ne oblige să semnăm un astfel de act adițional. Este doar un experiment al CJAS Timiș, nicio Casă de Sănătate din țară nu a adoptat așa ceva. Mai mult decât atât este vorba despre niște hârtii care ne încarcă pe noi ca și spital, pe medici în detrimentul actului medical. Nu văd ce eu, ca spital, trebuie să fiu broker de asigurări, spune Iulius Jugănaru. @N_