Există decizia politică de reducere a cotelor de contribuţii sociale la angajator cu 5 puncte procentuale din a doua parte a anului viitor, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Dan Manolescu.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu, a adăugat că, în perioada următoare, nu vor exista alte măriri de taxe, faţă de cele anunţate deja, respectiv impozitul pe construcţii speciale şi creşterea accizei la carburant.
"Nu este prezentată ca atare în lege, dar există intenţia de a se face acest lucru în 2014. Va mai fi o discuţie cu FMI în prima parte a anului viitor, dar intenţia şi decizia politică este clar în această direcţie, de reducere a cotelor de contribuţii sociale la angajator cu 5 puncte procentuale, începând cu a doua parte a anului viitor. Sperăm ca în perioada următoare să se concretizeze acest lucru pentru că mediul economic aşteaptă o reducere a taxării pe forţa de muncă şi care într-adevăr este foarte mare în România şi afectează mediul de business", a spus Manolescu.
În ceea ce priveşte mărirea unor cote sau introducerea de noi impozite, reprezentantul MFP a spus că nu crede că vor mai exista, în afară de cele anunţate deja şi care au acaparat deja atenţia mass-mediei.
"Nu cred că în perioada următoare se vor mai întâmpla alte măriri de taxe, în afara celor două măsuri care au acaparat deja atenţia mass mediei, şi anume impozitul pe construcţii şi creşterea de accize la carburant", a adăugat Manolescu.
În prezent, cotele de contribuţii de asigurări sociale plătite de angajator sunt: pentru condiţii normale de muncă (pensii) - 20,8%, asigurări de sănătate - 5,2%, fond concedii şi indemnizaţii - 0,85%, fond de şomaj- 0,5%, fond de garantare a creanţelor salariale - 0,25%.
Angajatul plăteşte contribuţii sociale astfel: asigurări de s