Germania si Franta s-au alaturat Marii Britanii in demersul de a limita imigratia in interiorul Uniunii Europene, stabilind premisele unor discutii tensionate in cadrul summit-ul privind Parteneriatul Estic de la Vilnius.
Berlinul si Parisul impartasesc temerile premierului britanic David Cameron cu privire la faptul ca valul de imigranti romani si bulgari asteptat in 2014, ca urmare a liberalizarii pietei muncii, s-ar putea constitui intr-un sprijin pentru partidele populiste si de extrema dreapta in alegerile care vor avea lor anul viitor pentru Parlamentul European, scrie Financial Times.
Noua coalitie a cancelarului Angela Merkel s-a angajat sa ia masuri impotriva "solicitarilor nejustificate de ajutoare sociale" in scopul descurajarii imigratiei, in timp ce Franta a cerut masuri de control mai stricte pentru muncitorii straini pe perioade determinate.
Cameron va prezenta la Vilnius planul sau pentru revizuirea politicii privind imigratia. Intentia sa de a stabili limite pentru acest fenomen a fost criticata de tarile din Europa de Est, in timp ce comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, a avertizat Marea Britanie ca risca sa devina "tara cea rea".
Franta si Germania nu sustin intentia lui Cameron de a ingradi dreptul la libera circulatie prevazut in tratatul EU.
Insa Marea Coalitie a lui Merkel propune introducerea unor restrictii in privinta ajutoarelor solicitate de muncitorii straini, precizand ca "imigratia determinata de saracie" genereaza probleme sociale in anumite localitati.
Guvernul socialist al lui Francois Hollande a anuntat ca va lua masuri pentru eliminarea a ceea ce a numit incalcarea normelor UE cu privire la angajarea temporarar a lucratorilor straini.
Imbold pentru partidele nationaliste si de extrema dreapta
Abordarea acestei