Executivul de la Bruxelles a propus ieri, ţărilor-membre ale UE abolirea regimului de vize pentru moldoveni. „Adevărul“ vă prezintă parcursul şi beneficiile acestui proces.
Dialogul dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care călătoresc în spaţiul comunitar a fost lansat în iunie 2010. În ianuarie 2011, comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, a prezentat, la Chişinău, Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, aprobat de statele-membre ale UE.
Planul se axa pe domenii-cheie precum: securitatea documentelor de călătorie, inclusiv introducerea paşapoartelor biometrice; migraţia ilegală, inclusiv readmisia; ordinea publică şi securitatea, protecţia datelor cu caracter personal, relaţiile externe şi drepturile fundamentale. Negocierile au fost împărţite în două etape: armonizarea legislaţiei noastre la normele şi standardele UE şi, ulterior, implementarea eficientă a măsurilor. Pentru a urmări parcursul ţării noastre, Comisia Europeană a prezentat Parlamentului şi Consiliului European rapoarte periodice cu privire la realizarea prevederilor planului.
ANUNŢ ÎNAINTEA SUMMITULUI
După ce, în prima fază, am primit trei rapoarte de progres şi Studiul de evaluare a impactului asupra nivelului migraţiei şi securităţii în UE, în noiembrie 2012 am trecut la cea de-a doua etapă. Ulterior, în perioada lunilor februarie-martie ale acestui an, la Chişinău au venit mai multe misiuni de evaluare din partea Comisiei şi statelor-membre ale UE, urmate de un raport final pozitiv, pe 15 noiembrie.
Atunci, José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că instituţia va înainta o propunere legislativă privind abolirea vizelor imediat după summitul Parteneriatului Estic. Iniţiativa a venit însă mai devreme, chiar în ajunul reuniunii de la Vilnius. „Sunt onorată