Preţul energiei termice pentru bucureşteni nu va fi majorat în această iarnă, iar, la nivelul ţării, variaţiile de preţ vor fi de maximum 5%, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE, Emil Calotă, în cadrul conferinţei Focus Energetic.
Emil Calotă a subliniat că ANRE reglementează doar preţul la care agentul termic pleacă din centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, în număr de 37 la nivelul întregii ţări, în timp ce preţul pentru celelalte centrale termice din ţară este reglementat de către o altă instituţie, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), transmite Agerpres.
“Am analizat care va fi preţul în 2014 pentru cele 37 de centrale în cogenerare şi vestea bună este că nu vor exista variaţii semnificative. Ele vor fi de maximum 5%. Pentru Bucureşti, variaţia este chiar mai mică, astfel că bucureştenii nu vor simţi niciun fel de influenţă negativă în preţ în această iarnă”, a explicat Calotă.
Preţul la care agentul termic pleacă din centrale nu este cel final, plătit de consumatori. Preţul final este stabilit după ce primăriile decid care vor fi subvenţiile pe care le vor suporta din bugetul local.
Calotă a mai spus că cele 37 de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă au primit în total bonusuri de 300 de milioane de euro pentru a-şi eficientiza echipamentele. Aceste bonusuri sunt plătite de toţi consumatorii din România, prin taxa de cogenerare introdusă în 2009 în factura la electricitate.
“Din aceşti bani au făcut investiţii, unele sunt încă în derulare, cum ar fi centrala de la Piteşti”, a precizat Calotă.
Preţul energiei termice pentru bucureşteni nu va fi majorat în această iarnă, iar, la nivelul ţării, variaţiile de preţ vor fi de maximum 5%, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul En