„In curbele europene, Moldova ar putea pierde intreaga garnitura”. Iata un avertisment sever pentru ceea ce urmeaza sa se intample la Vilnius. Si nu vine din partea oricui. Autorul este chiar vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Care adauga cu subinteles ca s-ar putea ca in Europa sa ajunga doar locomotiva, care „nu se stie unde va fi garata”.
Sub asemenea auspicii se desfasoara, la Vilnius, Parteneriatul Estic, la capatul caruia Republica Moldova va deveni stat asociat. Proces care, de fapt, se incheie abia spre sfarsitul lui 2014. Cumva la limita. Pana la cel de-al treilea obiectiv de tara vizat de Traian Basescu, cel al unirii cu Republica Moldova, e drum lung. Si iata ca, din nefericire, el trece si pe la Moscova.
Rareori se intampla ca o dezbatere pe tema unor parteneriate, initiata de Uniunea Europena, sa se desfasoare in conditii atat de tensionate. Parteneriatul Estic organizat la Vilnius este deja marcat de un esec de mari proportii. Ucraina nu va accepta, cel putin pentru moment, dar probabil decizia este sine die, o asociere cu Uniunea Europeana. Cel putin formal, oficialii de la Kiev sustin faptul ca Uniunea Europeana le impune prea multe restrictii si le ofera prea putin in conditiile unor relatii sociale extrem de tensionate. In realitate, Moscova a actionat in forta, utilizand toate parghiile, nu numai cele economice, pentru recuperarea Ucrainei si aducerea ei in organizatia economica initiata de Kremlin. Armenia si Azerbaidjanul urmeaza si ele linia Moscovei. Astfel incat intreg Parteneriatul Estic se va reduce la initierea unei asocieri cu Republica Moldova si cu Georgia. Ambele cu mari probleme.
In ceea ce priveste Republica Moldova, Moscova apasa pe doua pedale de acceleratie pentru a imprima, mai devreme sau mai tarziu, o miscare in sens invers. Prima pedala de acceleratie este Tiraspolul. Un hibrid statal, nerecunoscut in mod of