Romania a devenit in scurt timp un nou generator de probleme majore, o sursa de tensiune in interiorul UE, detronand Ungaria sau Bulgaria din topul "railor". Evolutiile din vara lui 2012 incoace culminea azi cu actiuni care pun iarasi in garda Bruxelles-ul dupa socul incasat anul trecut. Un premier al unui stat UE entuziast in fata Chinei si un guvern gata sa favorizeze pe fata companii chineze, sprijinit de un presedinte care condamna "egoismul" altor state care-si vad de propriile interese pentru a justifica in acest fel repozitionarea externa a Romaniei, un presedinte dintr-un stat UE care pune pe agenda teme revizioniste, unirea cu Moldova, toate aceste n-au cum sa arate prea bine la Bruxelles.
Sa largim putin contextul: vedem state occidentale tot mai exasperate de imigrantii romani si bulgari, de problemele provocate de acestia. Asistam, in preajma alegerilor europarlamentare, la amplificarea discursului nationalist si extremist in Franta, Olanda, Germania si alte state occidentale, ai caror cetateni sunt scosi din minti de hoardele de barbari navalite peste ei de la periferia imperiului.
In replica, Estul Europei a resuscitat, la randul sau, un tip de nationalism izolationist menit sa camufleze incapacitatea guvernelor de la Budapeste, Bucuresti sau Sofia de a tine pasul cu lumea occidentala si de a-i respecta regulile. Frustrarile interne din tari ca Romania, Ungaria sau Bulgaria sunt atat de mari incat ele risca sa destrame tesutul social in lipsa unui liant puternic, asa incat singurul agregator functional a ramas sentimentul apartenentei la un grup etnic.
Victor Orban a fost varful de lance al acestui pluton de deraiati de la periferia UE, insa Victor Ponta si Crin Antonescu i-au aratat in vara anului trecut ca sunt posibile derapaje chiar mai grave de la regulile statului de drept decat cele initiate de Budapeste. Intre