In contextul in care legislativul a adoptat o serie de masuri care sa intregeasca incasarile bugetare, fie prin largirea bazei impozabile (contributii sociale de sanatate), introducerea de noi taxe (taxa pe constructii speciale) sau prin majorarea cotelor de impunere (redevente miniere), ingreunand astfel sarcina fiscala suportata de contribuabil, propun sa ne indreptam atentia si asupra celor care nu isi indeplinesc obligatiile fiscale reusind astfel sa isi creeze un avantaj competitiv.
Este recunoscut apetitul consumatorului roman pentru vehiculele de ocazie in detrimentul masinilor noi, in ciuda modificarilor legislative venite in sprijinul producatorilor autohtoni.
Timbrul de mediu, limitarea la 1.500 RON/luna a amortizarii fiscale pentru autovehicule si deblocarea achizitiilor de masini pentru institutiile statului nu au reusit sa combata nivelul redus al veniturilor si costurile mari de finantare, nici sa determine consumatorul roman sa intre pe poarta dealerilor de autovehicule noi.
Cifrele raportate de Directia Inmatriculari Auto arata ca vehiculele de ocazie “inghit” peste jumatate din piata, depasind in 2010 pragul de 200.000 de unitati, in timp ce la nivelul aceleasi perioade, inmatricularile de vehiculele noi nu au reusit sa atinga 100.000 de unitati. Comparand aceste date statistice cu vanzarile raportate de societatile specializate in comercializarea autovehiculelor rulate, observam amploarea afacerilor persoanelor fizice neautorizate.
Conform aceleasi surse, in ultimii doi ani (2011-2012) inmatricularile de autoturisme second-hand au depasit 270.000 de unitati, dintre care numai un procent nesemnificativ il reprezinta autoturismele rulate puse pe piata de companii care se ocupa in mod curent cu aceasta activitate. Restul a fost vandut de persoane fizice care au beneficiat de lipsa reglementarilor de plata a impozitului pe veni