Profesorul Antal Fekete spune că parcurgem o etapă de distrugere a capitalului având caracter deflaţionist
Dispariţia banilor după modelul imploziei depozitelor din Cipru este direcţia în care merge lumea
Nu inflaţia este cea care ameninţă, aşa cum sună multe dintre avertismente, ci deflaţia, consideră Antal E. Fekete, profesor de economie la Memorial University din Newfoundland, Canada. Injecţiile de lichiditate ale băncilor centrale abia compensează banii care se distrug în pieţele financiare, a spus acesta în cadrul unei intervenţii recente pentru Russia Today. Acest proces există deja, însă ar urma să se extindă în viitor în condiţiile în care valul deflaţionist va fi "în mare măsură contagios".
Ceea ce s-a întâmplat în Cipru, unde depozitele din bănci ale oamenilor au fost afectate, ar urma să fie scenariul spre care merge lumea, totul fiind doar o chestiune de timp, susţine Fekete, adăugând că este posibil să asistăm la o "deflaţie catastrofică".
Băncile centrale nu înţeleg că mergem spre deflaţie
Băncile centrale, cu politica lor monetară relaxată, nu riscă să declanşeze o spirală inflaţionistă. Dimpotrivă, în cele din urmă, conştient sau inconştient, vor împinge sistemul financiar şi economia către deflaţie. Profesorul Fekete spune că nu îşi dă seama dacă bancherii centrali vor sau nu să antreneze o spirală deflaţionistă; uneori tinde să creadă că o fac intenţionat, în timp ce alteori se gândeşte că pur şi simplu sunt proşti. "Nu neg că este inflaţie în sensul că Fed pompează enorme sau chiar nelimitate cantităţi de bani", spune acesta, menţionând însă că trendul principal este acela al distrugerii banilor.
Se vorbeşte de inflaţie atunci când cuvântul de ordine este "distrugere"
Critic al sistemului monetar adept al etalonului-aur, Antal Fekete este asociat şcolii austriece de economie care