Summitul dintre Uniunea Europeană şi şase foste republici sovietice va fi umbrit de refuzul Ucrainei de a semna un acord cu europenii, ceea ce fragilizează în ansamblu strategia lor în Est, comentează agenţiile de presă. După mai multe luni de tratative între Bruxelles şi Kiev pentru a încerca rezolvarea cazului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, surpriza a venit din partea ucrainenilor, care au decis săptămâna trecută, sub presiunea Rusiei, să le închidă uşa în nas europenilor.
Uniunea Europeană a afirmat însă că acordul este încă "pe masă" iar premierul ucrainean Mikola Azarov a afirmat ieri că procesul de negociere continuă. Preşedintele Viktor Ianukovici a avertizat însă că Ucraina aşteaptă condiţii mai bune pentru a-l semna, deci şansele ca acest lucru să se întâmple la Vilnius sunt infime. Ianukovici va fi prezent la Vilnius pentru a se explica în faţa omologilor săi europeni.
Într-un interviu acordat miercuri, acesta a declarat că este dispus să o elibereze din închisoare pe Iulia Timoşenko, dar a condiţionat punerea ei în libertate de achitarea pagubelor pe care se presupune că aceasta le-a provocat ţării prin semnarea unui contract de gaz cu Rusia. Ar fi vorba de aproape 15 miliarde de euro. E un fel de a spune că Bruxellesul nu are decât să scoată aceşti bani dacă vrea neapărat externarea lui Timoşenko, care ispăseşte o condamare de şapte ani pentru abuz de putere, pentru a primi tratament medical în Germania.
Uniunea Europeană a cerut în fapt Kievului să pună capăt îndoielilor privind justiţia selectivă, mai ales în cazul lui Timoşenko, care a intrat la începutul săptămânii în greva foamei pentru a reclama semnarea acordului cu Bruxellesul şi a denunţa din nou dosarul său care ar fi unul politic.
Ce este însă cert este că la Vilnius, ar urma să se adopte o declaraţie care se referă la o avertizare "voalată" la adresa Rusi