Ziarul "BURSA" organizează, astăzi, a treia conferinţă cu tema "Rolul băncilor în restructurarea companiilor". Agenda conferinţei este largă şi încearcă să răspundă unor întrebări de mare actualitate, cum sunt cele legate de recâştigarea încrederii în sistemul bancar, a modalităţilor de creştere a finanţării companiilor sau a rolului băncilor în atragerea fondurilor europene.
Dar dacă este prea târziu pentru restructurarea volumului uriaş al creditelor neperformante din sistemul bancar, iar băncile mai pot ajuta IMM-urile doar prin refuzarea cererilor de credit?
De ce? Pentru că restructurarea începe înainte de acordarea creditului. Afirmaţia pare absurdă, dar numai la prima vedere.
De câte ori nu au fost încurajaţi antreprenorii sau chiar firmele mai mari să contracteze credite mai mari decât intenţia iniţială, doar prin evaluarea "generoasă" a garanţiilor şi luarea în considerare aproape ca un fapt divers a mediului concurenţial şi perspectivelor sectoriale? Trebuie să nu mai amintim şi de "soluţiile" oferite persoanelor fizice, care nu aveau avansul suficient pentru un credit ipotecar?
Pe fondul exuberanţei şi al goanei după cota de piaţă din perioada premergătoare crizei, băncile nu şi-au îndeplinit rolul de partener al mediului de afaceri, care ar fi trebuit să includă şi atenţionarea clientului în cazul unui grad ridicat de îndatorare sau a unei cereri de creditare mult peste capacitatea sa de rambursare.
Reprezentanţii BNR au declarat, de mai multe ori, că analiştii de credit ai băncilor trebuie să ştie să citească un bilanţ al companiilor. Dar este suficient? Nu, deoarece bilanţul reflectă o situaţie trecută şi nu garantează depăşirea obstacolelor cu care se poate confrunta o companie în viitor, mai ales dacă orizontul de timp este mai mare de câţiva ani, iar economia mondială şi regională este zguduită de o criză fără precedent