Reabilitarea taberelor şcolare din judeţul Timiş şi care vor fi preluate de administraţia judeţeană de anul viitor, se va face atât din resurse de la bugetul judeţean, cât şi din finanţări în cadrul POR 2007-20014, ca sursă complementară.
În Timiş sunt cinci tabere şcolare – la Chevereşu Mare, Poieni Strâmbu, Bogda, Poieni Sat şi Herneacova, din care funcţionează doar primele două.
În anul 2007, inspectorii sanitar-veterinari au închis tabele de copii de la Gladna Română şi Bogda pentru că au găsit la control igrasie, lipsa spaţiilor corespunzătoare de depozitare a hranei şi lipsa grupurilor sanitare adecvate. Din aceleaşi motive, taberele de la Nădrag şi Ianova au dispărut în aceeaşi perioadă de pe harta turistică a elevilor.
“Noi ne dorim să transformăm aceste tabere într-un lucru serios, să le redăm copiilor“, a declarat joi Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Pentru taberele funcţionale, Agenţia de Dezvoltare Timiş (ADETIM) solicită Consiliului Judeţean mărirea numărului locurilor de cazare, consolidarea şi reabilitarea spaţiilor existente, înnoirea dotărilor din bucătării, instalarea de echipamentelor necesare accesului la internet, telefonie fixă şi mobilă.
Din locurile ocupate în cele două tabele s-au încasat în ultimii trei ani venituri totale de 221 de mii de lei şi s-au învestit 117 mii de lei pentru diverse lucrări de reparaţii şi întreţinere.
Pentru celelalte trei tabere care vor intra în circuitul turistic al elevilor, ADETIM solicită transformare radicală a locului, studiul izvoarelor de apă de la Bogda, unde sunt indicii că ar exista ape minerale cu potenţial foarte ridicat de tratare a anumitor afecţiuni, construirea de clădiri destinate cazării tinerilor şi de anexe.
Toate locaţiile se află în zone împădurite, iar cu excepţia celei de la Chevereş, sunt amplasate pe relief de deal sau montan. @N