Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu a declarat că evaziunea fiscală în sectorul de panificaţie s-a redus cu 10 - 12% într-o lună de la aplicarea TVA de 9% pe întreg lanțul de producți. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
În luna septembrie, Guvernul a decis, cu aprobarea FMI, să reducă taxa pe valoarea adăugată pe întreg lanțul de producție al pâinii. Principalul obiectiv al aplicării acestei măsuri a fost diminuarea evaziunii în sectorul de morărit și panificație.
"Primele rezultate ca urmare a reducerii taxei pe valoarea adăugată la pâine sunt îmbucurătoare. Din evaluările pe care le-am făcut şi cifrele pe care le-am centralizat de la instituţiile de control mai puţin cele de antifraudă din ANAF care erau în procedură de reorganizare, tot ce am centralizat am constatat, prin asociaţiile patronale, că evaziunea fiscală s-a redus într-o lună de zile de aplicare cu cel puţin 10-12 puncte procentuale", a declarat ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu, în cadrul dezbaterilor privind bugetul pe anul viitor din Comisiile parlamentare pentru buget-finanţe, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, a început să se fiscalizeze zona de panificaţie.
Guvernul a anunțat că va evalua impactul aplicării de TVA redus în panificație anul viitor. Dacă rezultatele evaluării vor fi pozitive, măsura ar putea fi aplicată și în alte sectoare ale indistriei alimentare, primul vizat fiind cel al cărnii. De asemenea, producătorii bio au solicitat ca produsele ecologice să beneficieze de TVA zero, pentru a facilita consumul intern de alimente sănătoase.