Primăria din Oradea ar putea returna peste 2 milioane de euro Uniunii Europene, după ce a achiziţionat, printr-un proiect transfrontalier, un angiograf cu componente recondiţionate
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea a inaugurat la începutul lunii august Centrul Euroregional de intervenţie cardio-vasculară, construit printr-un proiect transfrontalier de Primăria Oradea şi Universitatea din Debrecen, Ungaria.Valoarea proiectului este de peste 2 milioane de euro.
La începutul săptămânii trecute, au fost făcute publice fotografii cu aparatura medicală achiziţionată pentru secţia de cardiologie, mai exact un angiograf. Pe cutii se poate vedea nota „Refurbish“, adică „Recondiţionat“, lucru ce contravine normelor de acordare a banilor europeni în cadrul proiectelor HURO (Program de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România).
Reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, cei care au scris şi au câştigat proiectul, au explicat că nu au primit încă un răspuns de la Phillips, firma de la care s-a făcut achiziţia, care să confirme sau să infirme că aparatura conţine produse reciclate. Mai mult, medicul Gheorghe Carp, cel care era managerul Spitalului Judeţean în luna august, susţine că „angiograful nu este second-hand dacă avem o talpă sau o şină reciclată“.
Phillips confirmă
În urma unei solicitări transmise de reporterii „Adevărul“, firma Phillips din Olanda a confirmat că aparatura trimisă la Oradea conţine componente reciclate. „Sistemul cuprinde un număr limitat de componente mecanice reciclate, fapt ce este în concordanţă cu programul de protecţie a mediului al firmei Phillips. Toate componentele esenţiale electronice, generatoare de putere, sisteme computerizate sunt din materiale noi. Sistemul a fost asamblat în fabrică, iar sub această formă nu a fost livrat în altă parte“