Instalaţia ce permite extracţia concentratului de fier din steril este dorită de mari companii din industria minieră
Selectorul Magnetic Rotativ (SMR), invenţia românească ce permite separarea completă a concentratului de fier, de nisip din depozitele de steril rămase în urma exploatărilor convenţionale, a mai primit un premiu, în timp ce marile companii miniere din întreaga lume se interesează de posibilitatea achiziţionării echipamentului.
Potrivit vicepreşedintelui Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), Dragoş Mihalache, unul din cei care au lucrat timp de 10 ani, alături de colegul său, doctor inginer Cornel Cârjan, la conceperea SMR, ne-a declarat că instalaţia a mai primit, miercuri seară, încă un premiu important drept recunoştinţă din partea comunităţii ştiinţifice din România, pentru singura invenţie românească din ultimii 20 de ani, care are aplicabilitate imediată. "Compania 3M a făcut o analiză în toată ţara, cu ajutorul universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara a celor mai importante invenţii ale anului, iar Selectorul Magnetic Rotativ a primit locul al doilea. Este o distincţie care premiază prima invenţie românească, din ultimii 20 de ani, care are aplicabilitate imediată. În primăvara anului viitor, în luna martie sau aprilie se va începe exploatarea depozitelor de steril de la mina Iara din judeţul Cluj", a explicat, pentru Curierul Naţional, reprezentantul patronatelor.
SMR are o capacitate de producţie de 40.000 de tone de concentrat de fier şi peste 350.000 de tone de nisip anual. Echipamentul costă aproximativ 1 milion de euro, iar, potrivit vicepreşedintelui UGIR, investiţia se amortizează în cel mult un an. "Selectorul se bucură de foarte mare interes. Cele mai mari companii miniere din lume se interesează de el. Ne-au contactat cei de la Krivoi Rog, cea mai mare companie extractoare